9 sposobów na utrzymanie porządku w kuchni

Kuchnia to królestwo każdej pani domu. Dla niektórych z nich jest to miejsce prawie tak samo intymne jak sypialnia. Każda kobieta najlepiej czuje się we własnej kuchni i nie lubi jak ktoś obcy zagląda jej w garnki. Każda rzecz ma w kuchni swoje miejsce i przestawienie jej w inne przez któregoś z domowników może doprowadzić panią domu do furii. Wiadomo, że w kuchni najlepiej jest mieć wszystko pod ręką, bo podczas gotowania czy pieczenia często nie ma możliwości, aby wyciągać każdą, schowaną głęboko w szafie, przyprawę po kolei, czy też szukać w szufladzie pełnej sztućców ukochanej chochelki do zupy lub łyżki drewnianej. Z drugiej jednak strony trzymanie potrzebnych rzeczy, czyli praktycznie wszystkich znajdujących się w kuchni, na stole czy blacie roboczym spowodowałoby bardzo nieestetyczny bałagan. Bardzo ważną sprawą jest zatem właściwe przechowywanie kuchennych narzędzi oraz produktów.

[ad name=”gora”]

1.Posegregowane sztućce

Chowany do szuflady pojemnik na sztućce to świetny sposób na utrzymanie widelców, noży, czy też łyżek w porządku. Posiada on specjalne przegródki, z których każda przeznaczona jest na inny rodzaj sztućców.

2. Szafki typu cargo

Szafki cargo stwarzają możliwość zagospodarowania wąskich, nawet 15 centymetrowych, szczelin. Jest to długa i wąska szafka, wysuwana na całej swojej długości do przodu. Zamiast tradycyjnych półek posiada ona podwieszane kosze. Jest to doskonałe miejsce do przechowywania butelek z napojami, oleju, oliwy, przetworów w słoikach, czy też pojemników zawierających suche produkty.

3. Stojak na patelnie

Zaletą stojaków na patelnię jest nie tylko ich uporządkowanie, ale również to, że patelnie są od siebie oddzielone, a więc nie ma możliwości, aby dno jednej patelni uszkodziło teflonową powłokę drugiej.

4. Pojemniki na przyprawy i produkty sypkie

Niezbyt wygodne jest trzymanie cukru, soli, czy też innych przypraw, które często używamy w papierowych opakowaniach. O wiele lepszym rozwiązaniem jest trzymanie przypraw oraz produktów sypkich w zamykanych, plastikowych lub szklanych pojemnikach

5. Sortownik odpadów

Obecnie duży nacisk kładziony jest na segregację odpadów. Ciężko jednak wyobrazić sobie kilka koszy na śmiecie stojących w kuchni obok siebie. Nowoczesny sortownik odpadów to zamontowany w szafie system pojemników.

6. Szafka narożna

Dobrze zaprojektowana szafka narożna wcale nie musi oznaczać wyciągania z niej całej zawartości za każdym razem, gdy chcemy wydostać jakiś przedmiot z głębi szafki. Obecnie stosowane rozwiązania czynią z szafki narożnej wygodne i najobszerniejsze w całej kuchni miejsce do przechowywania garnków i mniejszych sprzętów kuchennych.

7. Stojak na kubki

 

Gdy nie wszystkie kubki mieszczą się w szafie, lub gdy chcemy mieć 3 – 4 kubki zawsze pod ręką warto zaopatrzyć się w stojak na kubki. Postawiony na blacie kuchennym nie zajmuje wiele miejsce, a co więcej może pełnić funkcję dekoracyjną.

8. Wysuwane półki

Coraz częściej szafki wypierane są przez duże szuflady, które dzięki temu, że można je wysunąć są bardziej funkcjonalne, niż głębokie szafy, do których trzeba wsadzić głowę i wywrócić wszystko do góry nogami, aby cokolwiek znaleźć. Kompromisem w tej sprawie mogą być szafki, które posiadają wysuwane półki. Dzięki temu z łatwością sięgniemy po każdą schowaną rzecz i unikniemy bałaganu.

9. Relingi

Relingi na najpotrzebniejsze akcesoria kuchenne, takie jak chochelki, sitka, łyżki, czy ubijaki można przykręcić praktycznie wszędzie – nad kuchenką, pod okapem, czy też nad blatem. Zajmują niewiele miejsca, są estetyczne i eleganckie, a zawieszone na nich narzędzia są zawsze dostępne na wyciągnięcie ręki.

Proponowane przez producentów mebli oraz akcesoriów kuchennych rozwiązania pozwalają na maksymalne wykorzystanie przestrzeni kuchennej przy jednoczesnej możliwości utrzymania w kuchni nienagannego porządku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *