Główna / Aranżacja wnętrz / Jak właściwie zaprojektować kuchnię wygodną, i efektywną.

Jak właściwie zaprojektować kuchnię wygodną, i efektywną.

Kuchnia często nazywana jest sercem domu i jako taka powinna być sprawna w działaniu i nigdy nie zawodzić właścicieli. Kiedy chcemy ją sobie urządzić od podstaw, należy pamiętać o tym, że musi być  funkcjonalna i ułatwiać wszelkie działania, jakie mamy zamiar w niej wykonywać. Przede wszystkim należy ustalić, do czego kuchnia będzie nam służyła.  Należy przewidzieć liczbę użytkowników kuchni i czy będą oni chcieli jadać razem posiłki w tym miejscu, czy też jadalnia ma znajdować się gdzieś indziej. Równie ważnym elementem będzie zapoznanie się z typowymi wymiarami mebli kuchennych co ułatwi nam rozplanowanie pomieszczenia z zachowaniem obowiązujących standardów.

Jak zaplanować kuchnię

Wybór lokalizacji kuchni

Wybierając pomieszczenie, w którym ma być kuchnia, starajmy się wybrać takie, które jest jak najbliżej wejścia. Nie powinno się do kuchni wchodzić przez inne pomieszczenia. Ponieważ kuchnia jest najcieplejszym miejscem w domu, powinna być zlokalizowana po stronie północnej. Jeśli jest to niemożliwe, sprzęt AGD powinien być ustawiany jak najdalej od okien, żeby nie dochodziło do niepotrzebnego, dodatkowego nagrzewania.

Jak zaplanowac kuchnię
fot. Blum

Jeśli lokalizacja zostanie wybrana, należy przyjrzeć się bliżej temu, jak rozmieszczone są przyłącza wody, prądu czy gazu. Nie zawsze istnieje możliwość ich zmiany, i wtedy musimy nasz projekt dostosować do stanu zastanego. Kolejna sprawa to zmierzenie całej powierzchni i podzielenie jej na konkretne strefy, których przeznaczenie będzie się zasadniczo różniło. Ważne jest, żeby dokładnie przeanalizować zwyczaje panujące w rodzinie i dostosować wielkość stref do tych przyzwyczajeń lub zamierzeń. Jeśli na przykład będziemy większość posiłków przygotowywać od podstaw, potrzebna będzie większa przestrzeń z blatami i wolnym miejscem do pracy.

Kuchenny sprzęt AGD

Dobór kuchenki, szczególnie jej wielkości także powinien być dostosowany do ilości osób, które będą z tego korzystać. Wielkość lodówki również należy odpowiednio dostosować, żeby zmieściła się w niej właściwa ilość zapasów. Zmywarki są generalnie w dwóch rozmiarach 45 i 60 cm i także musimy dostosować jej wielkość do rzeczywistych potrzeb, chociaż z praktyki wielu osób wynika, że wstawianie mniejszej, o szerokości czterdziestu pięciu centymetrów, po pewnym czasie okazuje się niewystarczające.

Sposoby zabudowy kuchni

Jeżeli kuchnia ma być również miejscem spotkań i przebywać w nim będzie jednocześnie więcej osób, wtedy pomyśleć należy o części jadalnej, której centralnym miejscem będzie stół. Jeżeli pomieszczenie kuchenne jest nieduże, układ zabudowy powinien być jednorzędowy. Nie jest on najbardziej funkcjonalny, jednak w takiej sytuacji tylko w ten sposób możemy wykorzystać niewielką powierzchnię. Jeśli kuchnia jest połączona z jadalnią bądź z salonem, można dołożyć wyspę kuchenną, która oddzieli kuchnię, ale jej nie zamknie. Dzięki temu zyskamy dodatkowy blat, na którym można przygotowywać posiłki, ewentualnie przy którym można usiąść.

Trójkąt roboczy

Jeżeli w kuchni do dyspozycji będą dwie ściany, optymalnie będzie zabudować ją w kształcie litery „L”. Wprawdzie wtedy będą spore odległości pomiędzy różnymi strefami, jednak kuchnia zostanie w pełni wykorzystana. O ile zostanie jeszcze miejsce, można naprzeciw dłuższego boku postawić stół. Jeśli natomiast kuchnia nie jest duża albo jest półotwarta, lepiej zdecydować się na układ dwurzędowy, który jest niezwykle prosty a przy tym zapewniający bardzo dobrą komunikację wewnątrz pomieszczenia. Po jednej stronie na przykład mamy kuchenkę, zlew i zmywarkę, po drugiej zaś blaty do przyrządzania posiłków i lodówkę.

Duża kuchnia więcej możliwości

Posiadając dużą kuchnię, możemy zaplanować wszystko z większym rozmachem i skorzystać z układu typu „U” a nawet „G” lub kuchni z wyspą. Są to układy naprawdę funkcjonalne, pozwalające na wykorzystanie całej przestrzeni w taki sposób, że nie trzeba oszczędzać miejsca na blaty kosztem innych sfer kuchennych. Podział na takie sfery w znaczący sposób ułatwi wykonywanie codziennych czynności. Wyróżnia się pięć sfer kuchennych, które powinny być rozmieszczone w następującej kolejności:

  • – najpierw sfera zapasów,
  • – następnie przechowywania,
  • – zmywania,
  • – przygotowywania posiłków,
  • – a na końcu sfera gotowania i pieczenia.

Jeśli głównym użytkownikiem kuchni będzie osoba leworęczna, należy ustawić je w odwrotnej kolejności. Najlepiej będzie, jeśli uda się te strefy oddzielić od siebie chociaż małymi blatami.

Strefy w kuchni

Kuchnia podzielona na strefy

  • Strefa zapasów to przede wszystkim lodówka i zamrażarka a także szafki, w których przechowujemy żywność.
  • W strefie przechowywania szafki zapełniamy zastawą, szkłem i sztućcami.
  • Strefa zmywania to oczywiście zlewozmywak, zmywarka i miejsce na suszenie naczyń. Pod zlewem tradycyjnie umieszcza się kosz na odpadki.
  • Strefa przygotowywania posiłków to najważniejsze miejsce w kuchni i powinna być dostatecznie szeroka. Minimum to dziewięćdziesiąt centymetrów. Najlepiej, jeśli znajduje się w centralnym miejscu w kuchni. W tym miejscu koniecznie muszą znaleźć się wszystkie niezbędne sprzęty do przygotowywania posiłków, a więc deski, noże, przyprawy, naczynia kuchenne.
  • Ostatnia strefa to oczywiście kuchenka z piekarnikiem, kuchenka mikrofalowa i okap kuchenny. W tym miejscu przechowujemy także garnki, pokrywki, patelnie oraz formy do ciast. Bardzo ważny jest także styl zabudowy kuchni. Powinien oczywiście przede wszystkim podobać się nam, ale także spełniać pewne normy.

W małych kuchniach albo kuchniach usytuowanych po stronie północnej najlepiej pasują jasne kolory. Kolory ciemniejsze lub bardziej odważne lepiej pasują w większych pomieszczeniach. Więcej na temat stosowania kolorów. Oświetlenie w kuchni powinno być najsilniejsze w strefach zmywania, przygotowywania i pieczenia. Światło nie może razić w oczy osobę, która wykonuje czynności kuchenne, nie powinno także dawać zbyt wielu cieni.

Rozplanowanie kuchni

Wykończenia muszą być odporne na wodę, której nie da się w kuchni uniknąć. Najlepiej najpierw sporządzić i dokładnie przemyśleć cały projekt zabudowy kuchni a następnie dobierać do niego poszczególne elementy tak, żeby w rezultacie stanowiły współgrającą i funkcjonalną całość. Posiadacze niewielkich pomieszczeń kuchennych powinni zapoznać się także z artykułem.pomysł na małą kuchnię

6 komentarzy

  1. Ta część artykułu o strefach w kuchni jest bardzo dobra. Myślałem, aby zlecić projekt kuchni architektowi, ale teraz zastanawiam się czy samemu nie spróbować, ściągnąłem sobie nawet polecane przez innych programy kitchen draw i net+ i zabieram się do roboty:)

  2. Niedługo mam zamiar się przeprowadzić do nowego miejsca i ostatnio miałam spotkanie z architektem, który też mi sporo opowiadał o ergonomii w kuchni ilustrując przykłady wizualizacjami z CAD Kuchnie z wcześniejszych zleceń. Kto by pomyślał, że takie rzeczy są istotne? Niby pewne ustawienia są wygodniejsze, ale nie wiedziałam, że można to wszystko tak prosto wyjaśnić.

  3. Wow, o połowie z tych rzeczy nie miałam pojęcia. Na szczęście przy łazienkach nie ma takich restrykcji, bo inaczej byśmy ją nieźle sknocili, bo nawet nie poczytaliśmy wcześniej na ten temat, tylko po znalezieniu płytek zrobiliśmy projekt w net+ i na tym był koniec. Łazienka po latach ciągle się nam podoba i dobrze się sprawuje, więc chyba mieliśmy jakąś super intuicję i dużo szczęścia!

  4. Remontowanie kuchni nie jest takie trudne, przecież przez wieki budowało się je bez pomocy pana z papierkiem z wyższej uczelni i żyło normalnie. Wszystkie remonty zawsze robiłem sam jeszcze w domu rodziców, kiedy byłem nastolatkiem i teraz u siebie też. Jedynce co się zmienia to sposób przygotowania, kiedyś robiłem szkice w notatniku, a teraz żona chce spróbować robić wpierw wizualizacje w programie power net plus, bo znajomi twierdzą, że tak jest szybciej i łatwiej.

  5. Przy małej kuchni chyba trudno jest tak definitywnie podzielić kuchnię na strefy i muszą się ze sobą łączyć lub nachodzić. W dużej nie ma tego problemu, ale są inne; zawsze chciałam większą, ale gdy teraz będę ją w końcu mieć nie jestem już taka entuzjastyczna, jako że jestem odpowiedzialna za jej aranżację. Gdyby była mniejsza, szybciej bym się z tym uporała!

  6. jak zagospodarować małą kuchnię 220/370 w tym 3 pary drzwi bez okna(przejsciowa)i coś w rodzaju skrytki lub zabudowanej szafy?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *