Główna / Aranżacja wnętrz / Funkcjonalna kuchnia.

Funkcjonalna kuchnia.

Kuchnia to pomieszczenie w którym, przygotowujemy i spożywamy posiłki. Najważniejsze żeby była funkcjonalna.  Jest to niewątpliwie jedno z miejsc, w którym spędzamy najwięcej czasu, dlatego też wygoda użytkowania, czyli funkcjonalność, oraz dostosowanie zabudowy do indywidualnych potrzeb oraz wymagań powinno być priorytetem. Urządzając kuchnię należy wybierać to, co dla nas wygodne i to, co odpowiada naszemu stylowi życia. Odpowiednie ustawienie mebli, wyposażenie szafek, czy szuflad, zachowując zasady ergonomii zabudowy powinno ułatwić nam korzystanie z kuchni.

Jak rozplanowac kuchnię

Prawidłowo zaplanowana kuchnia powinna być podzielona na pięć stref:

  1. Zapasy – miejsce, w którym przechowujemy środki żywności takie jak chleb, płatki śniadaniowe, produkty chłodzone w lodówce i zamrażarce
  2. Przechowywanie – miejsce na środki codziennego użytku, czyli zastawa, sztućce, pojemniki na żywność, krajalnica
  3. Zmywanie – zlew, koszt na śmieci, środki czystości
  4. Przygotowywanie – obszar prac kuchennych, miejsce na różne naczynia na przykład miski, sztućce robocze, deski do krojenia, roboty kuchenne, jak również na środki spożywcze na przykład olej, ocet
  5. Gotowanie/pieczenie – garnki, patelnie, przykrywki, formy do pieczenia itp.

Przy planowaniu kuchni warto znać metodę „trójkąta roboczego”, podział przestrzeni ze względu na funkcje i kolejność prac wykonywanych w kuchni. Wierzchołkami trójkąta są lodówka, zlewozmywak i kuchenka – w takiej właśnie kolejności powinny być usytuowane – a pomiędzy nimi blaty robocze. Abyśmy nie przemierzali niepotrzebnych kilometrów, nie powinny być one zbyt oddalone od siebie. Zabudowa szafkami kuchennymi powinna pozwalać na “płynną” pracę w kuchni, z uwzględnieniem odpowiednich odległości pomiędzy tymi trzema elementami. Zgodnie z zasadą funkcjonalności i ergonomii pracy, elementy te powinny tworzyć ciąg kolejno:

  • lodówka – gdzie przechowujemy produkty,
  • zlewozmywak, w którym dokonujemy wstępnej obróbki mycia produktów,
  • oraz kuchenka, na której dokonujemy obróbki cieplnej produktów spożywczych.

Trójkąt roboczy

Czasami ciąg ten działa w drugą stronę, ponieważ niektóre z produktów spożywczych musimy po etapie gotowania osączyć w zlewozmywaku. Obowiązuje więc prosta zasada, iż te trzy elementy będące podstawą w kuchni, muszą znajdować się dość blisko siebie w jednej linii lub jeden z nich może znajdować się na bocznej lub przeciwległej ścianie od pozostałych tak, że ruch osoby pracującej pomiędzy nimi odbywa się po zamkniętej figurze trójkąta.

Zabudowa górna, czyli szafki wiszące tracą nieco na swojej funkcjonalności wprost proporcjonalnie do swojej wysokości. Im wyższa szafka tym trudniejszy jest do niej dostęp, zarówno ze strony widoczności jak i możliwości dosięgnięcia poszczególnych produktów czy elementów wyposażenia przechowywanych wewnątrz. Najbardziej funkcjonalne wydają się być szafki niezbyt wysokie oraz otwierane do góry, pozwalające na dobry wgląd w całą jej zawartość, jak również chroniące użytkownika przed przypadkową kolizją z otwartymi drzwiczkami wiszącej szafki. Przy tej okazji warto zapoznać się typowymi wymiarami mebli kuchennych.

Górna zabudowa kuchni

Ustawienie mebli kuchennych jest często uzależnione od wielkości oraz kształtu naszej kuchni. To właśnie od kształtu i wielkości kuchni zależy to czy ustawimy meble wzdłuż jednej ściany, dwurzędowo, w kształcie litery L lub U, czy też zdecydujemy się na wyspę kuchenną. Niezależnie od rozwiązania na jakie możemy sobie pozwolić starajmy się tak ustawić urządzenia kuchenne żeby praca w naszej kuchni sprawiała nam przyjemność.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *