Główna / AGD / Grzanki na śniadanie

Grzanki na śniadanie

Tradycyjne kanapki, to popularny rodzaj posiłku zjadany przez większość z nas na śniadanie. Szybko się je robi i mogą być bardzo urozmaicone. Czasami jednak mamy ochotę na coś innego, szczególnie dzieci lubią marudzić „znowu kanapki?”. Czym zatem można zastąpić zwykłe kanapki, aby posiłek był równie zdrowy, pożywny i szybki do przygotowania? Otóż uwielbianymi przez dzieci i nie tylko różnego rodzaju grzankami.

Grzanki z tostera

Tostery to obecnie bardzo popularne i często kupowane urządzenia. Pozwalają na opiekanie kromek chleba w bardzo szybki sposób. Właściwie od tradycyjnej kanapki, tost różni się tylko tym, że kromka jest chrupka i przypieczona. I właśnie w tym szczególe tkwi sukces tostera. Pieczywo opiekane jest za pomocą wbudowanych grzałek elektrycznych. W tosterze można opiec w zasadzie każdy rodzaj pieczywa, a tostery posiadające odpowiednią funkcją potrafią przyrządzić nawet zamrożone kromki. Samo opiekanie nie wymaga użycia tłuszczu co jest dużą zaletą, gdyż dzięki temu urządzenie bardzo łatwo jest utrzymać w czystości. Wystarczy tylko co jakiś czas wyjąć podstawkę i wytrzepać gromadzące się na niej okruchy. Dopiero po opieczeniu tosty można posmarować masłem czy margaryną i ozdobić czym tylko mamy ochotę.

Dzieci na pewno nie pogardzą śniadaniem w formie ciepłych tostów z rozpływającą się na nich czekoladą do pieczywa. Oprócz tradycyjnej wędliny, tosty jada się z miodem, dżemem, serem żółtym i białym lub z innymi dodatkami. Sam toster jest zgrabnym i zajmującym niewiele miejsca na kuchennym blacie urządzeniem. W zależności od kierunku wkładania pieczywa wyróżnia się tostery pionowe lub poziome. Standardowo, w tosterze można upiec dwie kromki pieczywa jednocześnie, ale producenci sprzętu wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów opracowali już urządzenia umożliwiające równoległe pieczenie większej ilości pieczywa. Produkowane są również tostery z wbudowanym radiem, a nowością jest toster, który wypala na grzance słowa „bite me”, czyli „ugryź mnie”. Tostery poziome to urządzenia większe i droższe od pionowych. Umożliwiają pieczenie większych kawałków pieczywa, na przykład całych bułek. Można w nich również zapiekać pieczywo z nałożonym już serem czy innymi dodatkami.

Tosty z opiekacza

Inną formą chrupkiego śniadania są tosty, równie popularne jak grzanki. Do ich wyrobu służy urządzenie zwane opiekaczem. Jest to rodzaj tostera zamykanego od góry. Elementem grzewczym są tutaj metalowe płyty z wgłębieniami, w które wkłada się przygotowane kanapki. W odróżnieniu od tostera, opiekacz pozwala przygotować kanapki na ciepło z wsadem. Tost składa się zatem z dwóch kromek pieczywa między którymi kładzie się dodatki. Dzięki temu otrzymujemy pożywne kanapki, na przykład z pysznie zapieczonym serem żółtym. W porównaniu do tostera niedogodnością może okazać się konieczność smarowania metalowych płyt tłuszczem, co oznacza, że konieczne jest czyszczenie urządzenia po każdorazowym użyciu. Szczególnym rodzajem opiekacza jest gofrownica, w której metalowe płyty posiadają wgłębienia wyprofilowane w odpowiedni sposób i pozwalające na pieczenie gofrów. Istnieją również opiekacze z wymienialnymi płytami, dzięki temu przy pomocy jednego urządzenia możemy raz zrobić tosty, a innym razem gofry.

Kupując urządzenie do opiekania pieczywa warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Obudowa tostera wykonana z metalu jest bardziej trwała od plastikowej. Przydatna rzeczą może okazać się czujnik temperatury, który w razie awarii zabezpieczy urządzenie przed przegrzaniem odcinając w odpowiednim momencie dopływ prądu. Przydatne funkcje tosterów to również możliwość regulacji mocy oraz czasu opiekania, rozmrażania, podgrzewania zimnych tostów, opiekania na szybko, opiekania jednostronnego, automatycznego podnoszenia kromek po zakończeniu opiekania czy też zatrzymania pracy tostera w dowolnym momencie. Grzanki, tosty czy gofry to bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnych kanapek.

Jeden komentarz

  1. Świetne są tosty z miodem i cynamonem. A na słono z pesto i pomidorem:) J

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *