Główna / Ogród / Kompostownik w twoim ogrodzie

Kompostownik w twoim ogrodzie

Przewaga nawozu naturalnego nad sztucznym jest niekwestionowana. Naturalny nawóz jest produktem ekologicznym, zdrowszym, a nawet efektywniejszym. W dodatku nic nie kosztuje. Dlatego zamiast wyrzucać odpadki organiczne, powinniśmy je wykorzystać do produkcji naturalnego nawozu. Do wytwarzania kompostu nie jest potrzebna żadna specjalistyczna aparatura. Jedyne, w co należy się zaopatrzyć to pojemnik, zwany kompostownikiem, w którym będą składowane odpadki.

Pojemnik na kompost

Wyróżnia się kompostowniki otwarte oraz zamknięte. Pojemnik otwarty, to po prostu drewniana lub plastikowa konstrukcja bez wieka. Skrzynki powinny posiadać otwory i szczeliny, które zapewnią dostęp powietrza do ich wnętrza. Kompostowniki zamknięte nadają się do mniejszych ogrodów. Produkowane są z tworzywa sztucznego pochodzącego z recyklingu. Ściany pojemnika izolując ciepło zapewniają wysoką temperaturę w jego wnętrzu, a to sprzyja szybszemu rozkładowi biomasy. Dobrym rozwiązaniem jest posiadanie dwóch kompostowników. Przyspieszy to proces tworzenia nawozu. W przypadku zapełnienia pierwszego pojemnika nie trzeba czekać na jego opróżnienie, aby móc rozpocząć kompostowanie nowych odpadów – można je wrzucać od razu do drugiego pojemnika. Gdy już posiadamy pojemniki na kompost, to należy wybrać miejsce, w którym będą one stały. Kompostowniki powinny znajdować się w niezbyt nasłonecznionej części ogrodu. Ze względów estetycznych warto umiejscowić je z tyłu domu, z dala od ogrodowej altany i miejsca rodzinnych posiedzeń. Można ogrodzić je krzewami, dzięki temu utrudnimy do nich dostęp osobom niepowołanym, na przykład dzieciom.

Jak wyprodukować próchnicę?

W pojemnikach otwartych proces produkcyjny trwa około 8 – 12 miesięcy, a więc stosunkowo długo. W przypadku kompostowników termoizolacyjnych, możliwe jest wytworzenie próchnicy nawet kilka razy w roku. Czynnikami sprzyjającymi rozkładowi biomasy są wilgoć, powietrze oraz temperatura. Niedobór tlenu jest przyczyną gnicia kompostu, co jest zjawiskiem niepożądanym i szkodliwym. Bardzo ważne jest utrzymanie odpowiedniego poziomu wilgoci w kompostowniku, gdyż zbyt niski powoduje wysuszanie biomasy, natomiast zbyt wysoki sprzyja jej gniciu. Wysoka temperatura przyspiesza proces rozkładu. Naturalnym sprzymierzeńcem przyspieszającym tworzenie próchnicy są dżdżownice kompostowe. W celu wyrównania temperatury biomasy, co około dwa miesiące należy przemieszać zawartość kompostownika.

Co można kompostować?

Na kompost nadają się właściwie wszystkie odpady organiczne. Ale są również wyjątki. Co możemy zatem wrzucać do kompostownika, a czego nie należy do niego dodawać? Odpadki kuchenne, takie jak resztki owoców i warzyw, obierki, skorupki jaj czy też fusy oraz zużyte torebki ekspresowe z herbaty w większości nadają się na kompost. Należy jedynie unikać wrzucania obierków z owoców cytrusowych oraz resztek mięsa i ryb. Drugą grupę odpadów stanowią te, które pochodzą z ogrodu: skoszona trawa, przekwitłe rośliny, zgrabione liście (za wyjątkiem liści olchy, orzecha i dębu), siano czy też gałęzie. Nie należy kompostować roślin chorych w sposób bezpośredni, dopiero po spaleniu można wrzucić je do kompostownika. Biomasę mogą stanowić również trociny, popiół (poza popiołem pochodzącym ze spalania węgla), a także papier w niewielkich ilościach.

Kompostownik to świetny sposób na wykorzystanie kuchennych i ogrodowych odpadków. Próchnica wytworzona w naturalny sposób zapewni naszym roślinom doskonałą pożywkę i zagwarantuje ich prawidłowy wzrost.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *