Główna / AGD / Kuchenka – podstawowe informacje.

Kuchenka – podstawowe informacje.

Tradycyjna stojąca kuchenka z kwadratową płytą i czterema palnikami ustawionymi w dwóch rzędach przestała być nieodłącznym elementem wyposażenia kuchni. Coraz częściej zastępuje ją płyta kuchenna montowana w blacie. Obecnie kuchenka może być dwu, cztero lub pięcio palnikowa, w kształcie ułatwiającym dostęp do palników, o wymiarach szerszych niż standardowa 60 x 60 cm Wygodne płyty czteropalnikowe są teraz szersze, aby odstęp między garnkami był większy.

Podstawoweinformacje na temat kuchenki
W domach, gdzie rodzina jest duża i gotuje się dla wielu osób, przyda się zapewne jeszcze większa płyta – z pięcioma palnikami. Są też i mniejsze – prostokątne płyty dwupalnikowe do małych kuchni i aneksów kuchennych. Można również wybrać płytę, na której palniki są rozstawione inaczej – nie jeden za drugim, ale wachlarzowato, tak aby dostęp do wszystkich garnków był jednakowo wygodny. Służą temu również nowe bardziej ergonomiczne kształty płyt – na przykład w kształcie nerki.
Biorąc pod uwagę rodzaj zasilania, urządzenia te można podzielić na dwie zasadnicze grupy:

Płyty gazowe

Są ze stali emaliowanej, bywają też szklane i ceramiczne. Ich palniki mają zróżnicowaną wielkość oraz moc od 1 do 3 kW, zawsze jest też palnik (lub dwa) do szybkiego gotowania oraz z podwójną lub potrójną koroną. Niektóre modele mają palnik owalny (pośrodku), na którym można stawiać podłużne brytfanny. Do sterowania najczęściej służą pokrętła. Płyty te wyposażone są w:

  • zapalarkę (w pokrętle)
  • systemy przeciw wypływowe (dotyczą gazu)
  • zabezpieczenia uniemożliwiające włączenie przez dzieci
  • stabilizację płomienia (nawet maksymalnie przykręcany sam nie zgaśnie)
  • ekologiczny system spalania (minimalna ilość gazu trafia do atmosfery).

Kochenka informacje

Płyty elektryczne

Większość to płyty ceramiczne, witro ceramiczne lub szklane, chociaż bywają również stalowe. Modele ceramiczne mają pola grzewcze (stalowe – palniki) o różnej mocy od 1,2 do 2,4 kW, najczęściej tzw. szybko grzejne (Hi-Lighte). Może być też pole owalne czy podłużne (na brytfannę) i jedno z rozszerzeniem, o zmiennym zasięgu (podwójne lub potrójne, zwiększające moc). Steruje się pokrętłami lub sensorami (przez dotyk). Płyty elektryczne mogę mieć:

  • timer (dźwiękowy sygnał oznajmujący wyłączenie się pola)
  • zabezpieczenie przed niepożądanym włączeniem
  • strefy szybkiego gotowania (dodatkowa dawka energii sprawia, że pole szybciej się nagrzewa)
  • automatyczne zagotowanie (po zagotowaniu potrawy moc pola spada)
  • wskaźnik zalegania ciepła (pokazuje, czy pole jest jeszcze ciepłe)
  • możliwość programowania pracy poszczególnych pól (same się włączą lub wyłączą o określonym czasie)
  • czujnik gotowania zapobiegający wykipieniu (działa na podczerwień i utrzymuje temperaturę wewnątrz naczynia na stałym poziomie).

Kuchenka elektryczna czy gazowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *