Główna / Aranżacja wnętrz / Mała kuchnia – jak to wszystko pomieścić.

Mała kuchnia – jak to wszystko pomieścić.

Jak zaaranżować małą kuchnię? Temat z pewnością bliski tym z nas, którym przyszło organizować sobie życie w typowym polskim bloku. Główny problem, z jakim przychodzi się zmierzyć to oczywiście brak przestrzeni. Sytuacja jaką zastajemy, nie pozostawia zbyt wielkiego pola manewru a możliwości organizacji niewielkiej kuchni są mocno uszczuplone. Zwykle mamy do dyspozycji zabudowę jednej ściany, ewentualnie dwóch przeciwległych i po rozplanowaniu miejsca na niezbędny sprzęt AGD okazuje się, że na szafki pozostało tyle co przysłowiowy kot napłakał. Grunt to się nie poddawać bo nawet z niewielkiej kuchni można wykrzesać spory potencjał,  a wady przekuć w zalety.

Więc jak zaprojektować  kuchnię gdy musimy zmierzyć się z powszechnie spotykanym deficytem przestrzeni ? Postaram się przybliżyć w poniższym tekście, w kilkunastu podpunktach, w przypadku potrzeby rozwinięcia tematu zamieszczając linki do pomocnych artykułów opisujących poszczególne zagadnienia bardziej dokładnie.

Mała kuchnia w bloku Z racji tego że w poszczególnych mieszkaniach kluczowe media typu woda gaz i elektryka bywają różnie rozmieszczone, skupimy się na bardziej uniwersalnych zasadach, dzięki którym zorganizowanie tak niewielkiej powierzchni powinno stać się nieco łatwiejsze. Poznamy reguły i zabiegi dzięki którym mała kuchnia wyda się nieco większa, wygodniejsza w użyciu oraz bardziej praktyczna.

12 przydatnych wskazówek jak zaprojektować  kuchnię.

 

  1. Szuflada pod zlewozmywak.Porządny zlewozmywak, bardzo często niedoceniany, może okazać się kluczowym punktem naszej kuchni. Wystarczy nieco zagłębić się w temat aby zdać sobie sprawę że na przestrzeni ostatnich dwóch dekad zlewozmywaki stały się bardzo funkcjonalne. Odpowiednio dobrany, wyposażony w ociekacz, kosz i deskę do krojenia może w efekcie zaoszczędzić sporo miejsca na blacie. Warto o tym pamiętać i zamiast instalować zmywarkę która potrafi zabrać nawet 60 centymetrów z długości dolnego ciągu szafek, lepiej zainwestować w dobrej jakości zlewozmywak oraz odpowiednie szuflady do szafki pod zlewem, które pozwolą na maksymalne wykorzystanie jej pojemności. Taka kombinacja będzie miała zauważalny wpływ na funkcjonalność każdej kuchni, a już tym bardziej niewielkiej.
  2. Jeśli to tylko możliwe, warto stosować reling w okolicach zlewozmywaka, można na nim wieszać wiele funkcjonalnych uchwytów na przykład płyn do naczyń, gąbki, czy papierowe ręczniki.
  3. Powierzchnia blatu, po tym jak wstawimy zlewozmywak i kuchenkę,  z pewnością nie zostanie jej zbyt wiele, będzie to nasze główne miejsce pracy, dlatego bardzo ważne dla wygody i bezpieczeństwa, aby znajdowało się na niej jak najmniej niepotrzebnych rzeczy. Bez należytej uwagi bardzo szybko zagracimy i tak już niewielką przestrzeń, czym utrudnimy sobie zarówno pracę jak i sprzątanie.
  4. Stosuj dostępne,w sprzedaży usprawnienia oraz systemy organizacji przestrzeni w szafkach. Dobrym przykładem będzie wykorzystanie systemów koszy cargo, zwłaszcza tych typu magick przeznaczonych do stosowania w szafce narożnej.
  5. W niewielkich kuchniach, lepiej sprawdzają się tak zwane „ślepe narożniki” pozwalają na lepszą organizację zawartości szafek, ponieważ  przestrzeń narożna zabudowywana jest dwoma szafkami, które mogą pełnić różne funkcje.
  6. Dobrym pomysłem na,  odzyskanie niewykorzystanej przestrzeni, jest zastosowanie szuflad w listwie cokołowej.szuflada montowana w cokole
  7. Mała kuchnia wyda się większa, jeśli  zastosujesz w niej fronty malowane lakierem na wysoki połysk. Będą one odbijać światło i powodować lustrzane refleksy wizualnie powiększając pomieszczenie.
  8. Staraj się, jak najbardziej odkryć okno tak, aby do pomieszczenia wpadało jak najwięcej światła. Na okoliczność, gdy będziesz potrzebować więcej prywatności zamiast firan i zasłon pomyśl o zastosowaniu rolety.
  9. W miarę możliwości budżetowych, stosuj urządzenia pod zabudowę. Lepiej komponują się z bryłą mebli i dzięki temu nasza mała kuchnia sprawia wrażenie bardziej uporządkowanej.
  10. Aranżacje małej kuchniWyszukuj dostępne na rynku usprawnienia. Czyli, na przykład wszelkiego rodzaju uchwyty na przyprawy stosowane po wewnętrznej stronie drzwi szafek. Otwierając je będziesz mieć wygodny dostęp do najbardziej potrzebnych przypraw bez potrzeby przeszukiwani zawartości szafki. Odkładając rzeczy na miejsce będziesz znajdować je odruchowo. Przydatne okażą się także systemy relingów, które pozwolą wykorzystać przestrzeń między dolnymi i górnymi szafkami jednocześnie nie przytłaczając i tak już małej kuchni. Dodatkowy atut tego rozwiązania poza wygodą to oszczędność przestrzeni w szufladach, nieregularne kształty chochelek, nabierek i cedzaków które możesz powiesić w okolicach kuchenki znacznie komplikują możliwość organizacji przestrzeni w szufladzie. tego typu elementy zastosowane z umiarem wzbogacą także wystrój kuchni.
  11. Projektując małą kuchnię odnieść się do elementarnych zasad ergonomii . Nie w wszystkich kształtach pomieszczeń będą one możliwe do zastosowania, jednak przy  kuchni podłużnej z przeciwległymi ciągami mebli istniej możliwość aranżacji w zgodzie z tak zwanym trójkątem roboczym.Jak zaprojektować kuchnię trójkątem roboczym Opcja jednego ciągu naturalnie eliminuje możliwość zastosowania trójkąta roboczego, ale już aleja daje możliwość skorzystania z tej bardzo przydatnej reguły.Dobrze wtedy sprawdza się umieszczenie zlewozmywaka na przeciw kuchenki, po jednej ze stron zlewu umieszczamy lodówkę, po drugiej powstaje przestrzeń robocza.
  12. Wysoka zabudowa piekarnika,zwłaszcza w podłużnych kuchniach można pokusić się o umieszczenie piekarnika w wysokiej zabudowie, razem z mikrofalówką oraz dodatkową przestrzenią składową. Dzięki temu trikowi uzyskujemy powierzchnie na przechowywanie większych naczyń lub sprzętu AGD oraz możliwość zastosowania pełnowartościowego słupka szuflad szerokości 60 cm, pod płytą gazową lub elektryczną z wykorzystaniem na sztućce oraz produkty żywieniowe.

Jak zaaranżować małą kuchnię

Mała kuchnia,  jak się zorganizować ?

  1. Kuchnia zdjęciaMała kuchnia – wymaga nieco więcej uwagi odnośnie planowania naszych zapasów.  Regularnie przeglądaj zwartość szafek, aby zorientować się w stanie posiadania, uzupełnić zasoby i zapobiec kupowaniu tego co już posiadasz.
  2. Co klika tygodni - przeglądaj lodówkę sprawdzając daty ważności, usuwając nieprzydatne produkty i uzupełniając ewentualne braki.
  3. Wszystko musi mieć swoje miejsce. Brzmi to jak banał, ale często jest niedoceniane. Odpowiednia organizacja znacznie ułatwia odnalezienie się podczas pracy, przez co wiele czynności możemy wykonać szybciej i automatycznie.
  4. Na zakończenie, przy projektowaniu małej kuchni nie staraj się jej maksymalnie zabudować. W efekcie końcowym przytłoczy to i tak już niewielkie pomieszczenie. Mimo deficytu przestrzeni postaraj się zostawić nieco miejsca na otwarte półki, uzyskasz strefę, w której możesz umieścić elementy dekoracyjne lub jakiś cenny dla ciebie drobiazg. Nada to pomieszczeniu osobisty charakter i nawet, jeśli stanie się to kosztem utraty odrobiny miejsca na składowanie, warto o to zadbać.Pamiętaj nawet mała kuchnia odzwierciedlała charakter osoby ją tworzącej.

Mała kuchnia aranżacje i przykłady.

Poniżej  galeria wybranych aranżacji przedstawiających przykłady zabudowy małych kuchni na których można zobaczyć jak w rzeczywistości prezentują się niektóre ze wspomnianych w dzisiejszym artykule sugestii. Mamy nadzieję że okażą się inspirujące.

Podczas projektowania niewielkiej kuchni trzeba mieć świadomość tego, że bardziej niż w innych przypadkach musimy zadać sobie pytanie, co tak na prawdę w tej kuchni będzie nam potrzebne? Czego tak naprawdę będziemy używać podczas pracy ? Na tym etapie ważne jest aby wyselekcjonować rzeczy, z których korzystamy okazjonalnie. Dla każdego będzie to coś innego, dla jednych szybkowar, dla innych wielki garnek do bigosu, sokownik, czy na przykład zestaw do gotowania na parze. Musimy znaleźć dla nich jakieś alternatywne miejsce, gdzie nie będą przeszkadzały i mogły spokojnie leżeć w oczekiwaniu na konkretne okazje. Mała kuchnia to nie koniec świata a jeśli jest dobrze zorganizowana może okazać się bardzo praktyczna i wygodna.

2 Komentarze

  1. Fajnie to wszystko ogarnięte…, to fakt że organizacja to podstawa a detale robią różnice. Dobry tekst czekam na więcej….;)

  2. Truth…:), a znacie więcej pomysłów jak radzić sobie z klątwą braku miejsca ???

Add Comment Register



Zostaw komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.Zaznaczone pola są wymagane *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>