Główna / AGD / Jaki ekspres do kawy.

Jaki ekspres do kawy.

Ekspresy do kawyKawa. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej udanego początku dnia. W wielu kulturach parzenie kawy to prawdziwy rytuał wymagający nie lada umiejętności i cierpliwości. W dzisiejszych czasach picie kawy ma bardziej powszechny charakter, ponadto posiadamy urządzenia, które pozwalają przygotować pyszną aromatyczna kawę na wiele różnych sposobów.  Najprostszy sposób na zrobienie sobie filiżanki kawy to po prostu zalanie jej wrzątkiem, jednak dla bardziej wyszukanych smakoszy lubiących  latte czy espresso potrzebny jest ekspres do parzenia kawy. Producenci oferują szeroką gamę przeróżnych typów urządzeń do parzenia tego naparu; każdy zaś typ dzieli się na kilka a nawet kilkanaście rodzajów.

Rodzaje ekspresów do kawy

Ekspresy generalnie dzielimy na  2 główne rodzaje: ciśnieniowe i przelewowe. Przykład ekspresu ciśnieniowego.

Ekspres ciśnieniowy jest to urządzenie pracujące pod ciśnieniem  (standardowo 15 bar), w którym wrzątek dozowany jest pod ciśnieniem wytwarzanym przez pompę  do pojemnika zawierającego zmieloną kawę. Kawa z ekspresu ciśnieniowego posiada jasnobrązową piankę zwaną  crema. Ekspresy ciśnieniowe wyposażone są często w dodatkowe akcesoria pozwalające na przyrządzanie większej ilości kawowych smakowitości. Przykładem może być tu chociażby nakładka do spieniania mleka, dzięki której możemy cieszyć się delikatnym smakiem cappuccino, czy caffe latte.

Ekspresy ciśnieniowe dzielimy ponadto na:

  • dzbankowe
  • kolbowe
  • automatyczne

Ekspresy dzbankowe to takie w których ciśnienie wytwarzane jest przez parę wodną powstałą po zagotowaniu wody, jednak powstały w ten sposób napar charakteryzuje się brakiem cremy. Ekspres taki składa się z trzech części:

  • pojemnika na wodę,
  • pojemnika na kawę i,
  • pojemnika na gotowy napar.

Ekspres ten działa w taki sposób, że po ustawieniu go na płomieniu (lub płycie kuchennej), woda w dolnym zbiorniku gotuje się, a ciśnienie wytworzone przez powstałą parę wodną powoduje przetłoczenie wody do góry przez kawę. Tworzący się napar zbierany jest w górnym zbiorniku.

Ekspres kolbowy posiada kolbę, do której wsypuje się zmieloną kawę, po czym zakłada się ją do ekspresu. Woda o temperaturze ok. 92°C  przelewa się przez kawę, po czym wlewa się do ustawionej poniżej filiżanki.

Ekspres automatyczny nie posiada ww. kolby a kawę wsypuje się w większej ilości do specjalnego zbiornika. Zazwyczaj ekspres taki posiada wbudowany młynek do mielenia kawy, dzięki któremu za każdym razem napar parzony jest ze świeżo zmielonej kawy. Przykład ekspresu przelewowego

Ekspres przelewowy, drugim głównym gatunkiem urządzeń do parzenia kawy jest ekspres przelewowy, w którym wrzątek dozowany jest do pojemnika z kawą mieloną i napar przesącza się przez filtr do dzbanka. Różnica w stosunku do ciśnieniowego polega na tym, że woda nie jest pod ciśnieniem, jest tylko gorąca.

Wybór odpowiedniego expresu może być nie lada wyzwaniem  . Dlatego przed zakupem musimy zastanowić się czego oczekujemy od naszego urządzenia .Ważne jest też jaką  kwotę na jaka zamierzamy przeznaczyć na zakup kawiarki, gdyż ceny tego urządzenia wahają się miedzy 100zł a kilka tysięcy.

Jeden komentarz

  1. jak dla mnie najlepsze są niemieckie ekspresy NIVONA,mam model nivona 725 rewelka, nie są tanie ale są w cenie saeco a o niebo lepsze,polecam, ja zakupilem w sklepie z neta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *