Główna / Aranżacja wnętrz / Elementy wystroju / Kilka sposobów na nakrycie stołu jadalnego

Kilka sposobów na nakrycie stołu jadalnego

Rodzinny obiad, romantyczna kolacja, zjazd rodzinny, imieniny – to tylko niektóre okazje, z racji których zasiadamy przy stole. Każda z wyżej wymienionych sytuacji wymaga innego klimatu i charakteru. Wyobraźmy sobie romantyczną, z założenia, kolację dwojga ludzi, którzy siedzą przy niczym nie nakrytym stole, bez świec i romantycznych dodatkowych, jedynie przy pizzy położonej w dodatku na jednym wspólnym talerzu. I co w tym romantycznego…? A teraz trochę zmieńmy scenerię tej samej kolacji. Obrus w ciepłych barwach, porozstawiane na stole malutkie świeczki, między którymi porozrzucane są płatki róż, dwa talerze i obok nich sztućce, których wcale nie musimy używać, a na środku stołu pizza umieszczona na podwyższonej, okrągłej tacy. To samo danie, ale jakże odmienny klimat tego posiłku. Nakrycie jest tym dla stołu, czym ubranie dla człowieka.

Sposoby nakrycia stołu

Podstawa nakrycia, czyli obrus

Obrus jest podstawowym elementem każdego nakrycia stołu. Ale pamiętajmy, że poplamiony, wyblakły, czy też niewyprasowany nie spełni swojej funkcji, a jedynie popsuje atmosferę. Zatem przed położeniem obrusa na stół sprawdźmy dokładnie, czy nie pozostały na nim jakieś plamy po wcześniejszym użyciu, które nie zeszły w praniu. Jeśli obrus był poskładany w kostkę upewnijmy się, że nie trzeba rozprasować zagięć.

Jeśli urządzamy duże przyjęcie i musimy rozłożyć stół, co rzadko nam się zdarza, sprawdźmy czy posiadamy obrus o odpowiednim rozmiarze. Niezbyt eleganckie jest położenie dwóch mniejszych i w dodatku różnych obrusów. Równie ważna jest kolorystyka i wzornictwo obrusa. Obrus należy dostosować do okazji. Jeśli urządzamy chrzciny czy przyjęcie komunijne, charakter imprezy podkreśli śnieżnobiały obrus. Podczas wigilijnej kolacji posiłek umili obrus z nadrukowanymi motywami świątecznymi. Zwróćmy uwagę, aby kolorystyka obrusu jak i jego wzór współgrały z otoczeniem oraz innymi elementami wystroju stołu.

Bardzo popularne są ostatnio obrusy plamoodporne. Wykonane są ze specjalnej mieszanki materiałów. Wszyscy wiemy, jak ciężko sprać z białego obrusu na przykład plamy z wina. Obrus plamoodporny posiada tą właściwość, że wylany płyn nie jest wchłaniany przez materiał.

Pomysł na aranżację stołu

Serwetki oraz wizytówki

Niezbędnym elementem dekoracyjnym i jednocześnie bardzo praktycznym są serwetki. Dla każdej osoby powinna być przewidziana osobna serwetka. Serwetki mogą być papierowe lub z materiału. Papierowe są bardziej praktyczne i wygodniejsze w użyciu, ale zarazem mniej eleganckie. Nadają się na mniej uroczyste przyjęcia i posiedzenia przy stole, takie jak rodzinny obiad, imieniny, czy też spotkanie ze znajomymi.

Eleganckie serwetki materiałowe podkreślają uroczysty charakter przyjęcia. Najprostszym sposobem jest złożenie serwetki w trójkąt i położenie jej wzdłuż talerza. Bardziej efektownie wygląda jednak serwetka materiałowa złożona w wachlarz, słupek, czy też tulipan. Serwetki mogą być w uniwersalnym białym kolorze, barwne lub wzorzyste. Przy wyborze serwetek obowiązuje taka sama zasada jak przy wyborze obrusa – muszą pasować do całej reszty. Na dużych przyjęciach, takich jak wesele najczęściej z góry przydziela się miejsce przy stole konkretnej osobie. Służą do tego wizytówki. Wizytówki mogą mieć różny kształt i kolor. Tradycyjne wykonane są z papieru, ale te bardziej ekskluzywne mogą być na przykład kamiennymi płytkami z wygrawerowanym imieniem i nazwiskiem.

Jak nakrywać stół

Niezbędne dodatki

Niepowtarzalny klimat tworzą tak naprawdę dodatki. Nie ma tutaj jasno określonych i z góry narzuconych reguł. Tylko od naszej inwencji własnej zależy co znajdzie się na stole jako dodatkowa dekoracja. Najpopularniejsze są oczywiście świece. Wybierając świece zapachowe zwróćmy uwagę, aby zapach pasował do charakteru imprezy. Porozrzucane płatki zasuszonych lub świeżych kwiatów dodadzą uroku każdemu przyjęciu. Nieodzowne są również kwiaty w wazonach. Te mogą być żywe lub sztuczne. Przy wyborze kwiatów warto zwrócić uwagę, aby ich rodzaj pasował do okoliczności. Na przykład na romantyczną kolację wybierzemy róże, a na imieniny tradycyjne tulipany.

Odpowiednie nakrycie stołu sprawi, że zwykły posiłek zmieni się w bajkowe przyjęcie. Dla zaproszonych osób elegancko nakryty stół będzie świadczył o tym, że są dla nas kimś ważnym i bliskim.

Jak układac sztućcePodstawowe zasady nakrywana stołu

  1. Sztućce układamy według kolejności użycia, czyli te których będziemy używać na początku znajdują się najdalej od talerza a używane na końcu najbliżej.
  2. Widelce umieszczone są po lewej stronie talerza.
  3. Noże oraz łyżka po stronie prawej.
  4. Łyżeczki i widelczyki deserowe powyżej.
  5. Serwetki układamy po lewej stronie na krycia, lub na środku talerza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *