Główna / Aranżacja wnętrz / Kuchnia / Podłoga w kuchni

Podłoga w kuchni

Kwestia podłóg w domu zawsze jest dość problematyczna gdyż jest to zwykle inwestycja droga lub bardzo droga, która non stop jest narażona na uszkodzenia i grozi jej szybkie zużycie. Nie możemy sobie na to pozwolić ale równocześnie musimy utrzymywać jakiś rozsądny poziom kosztów ponieważ działając bez ograniczenia budżetowego można sobie pozwolić na po prostu cuda na podłodze ale oczywiście w takiej sytuacji mało kto się znajduje. Wybór mamy dość szeroki i trzeba się dokładnie przyjrzeć opcjom.

Podłoga z drewna

Czego oczekujemy od podłogi w kuchni?

Odporność na wilgoć

Kuchnia to pomieszczenie typowo robocze, przez co należy rozumieć, że będzie się po nim chodziło bardzo intensywnie oraz będzie ono narażone na działanie różnych nietypowych czynników. Wśród negatywnych czynników będzie przede wszystkim duża ilość wody, której w kuchni jest praktycznie tak samo dużo jak w łazience. Tutaj dużym problemem jest jeszcze obecność różnych substancji takich jak soki, kawa czy wino, które mogą plamić różnego rodzaju powierzchnie w sposób trwały. Jeśli podłoga w kuchni łatwo by się łatwo plamiła to już po paru miesiącach mielibyśmy pod nogami prawdziwą tęcze.

Wytrzymałość podłogi kuchennej

W kwestii wytrzymałości ważna jest też odporność nie tylko na ścieranie spowodowanie nieustannym chodzeniem po podłodze ale także jej odporność na uderzenia. Zdarza się bowiem czasami, że coś nam upadnie bądź spadnie z półki. Bywają to rzeczy twarde, często grube szkło, które uderzając w podłogę mogłoby spowodować uszkodzenia mechaniczne takie jak ukruszenia, stłuczenia, rysy itp.

Łatwość utrzymania w czystości

Kolejną ważną rzeczą jest łatwość czyszczenia. Należy się bowiem spodziewać, ze bardzo dużo różnych resztek, większych i mniejszych, będzie regularnie lądowało na podłodze. Podobnie będzie z różnymi płynami i to nie tylko opartymi na wodzie lecz na różnych tłuszczach, które często są znacznie trudniejsze do usunięcia.

Płytki

Kafle w kuchniMianem klasycznego rozwiązania problemu podłogi w kuchni można określić już obecnie płytki ceramiczne. Posiadają one wysoką odporność na ścieranie i dzięki swojej gładkiej i śliskiej powierzchni są bardzo łatwe do czyszczenia. Gres porcelanowy i szkliwiony jest wyjątkowo chętnie stosowany dzięki swojej stosunkowo niewielkiej nasiąkliwości, która odpowiada też w dużej mierze na jego odporność w stosunku do zaplamienia różnymi substancjami płynnymi.

Swoja popularność, głównie ze względów estetycznych, zdobyły również terakota i klinkier. Największym problemem w ich przypadku jest dość duża podatność na pęknięcia i obtłuczenia. Nie są to też materiały zbyt odporne na ścieranie. Mała pojemność cieplna terakoty i klinkieru jest często wykorzystywana w połączeniu z ogrzewaniem podłogowym – przekazanie temperatury do otoczenia jest dzięki takim podłogom niemal natychmiastowe chociaż jeśli od spodu nic nie grzeje to z tych samych względów będzie nam zawsze zimno w nogi.

Przy wyborze płytek zawsze pojawia się też dylemat dotyczący fug. Musimy tu zwracać uwagę na to, by były odporna na działanie wilgoci lecz nawet najlepsze z nich zawsze pozostaną najsłabszym ogniwem podłogi. Żeby spoiny nam się zbyt szybko nie odbarwiły i nie wykruszyły, warto jest zastosować fugi epoksydowe, które jednak są wyraźnie droższe i trudniejsze w nakładaniu. Co więcej, jeśli mamy zamontowane ogrzewanie podłogowe to fuga musi być też bardzo odporna na rozciąganie.

Kamień

Kamień w kuchniPodłogi kamienne coraz bardziej zyskują na popularności chociaż ich cena jest delikatnie mówiąc wygórowana. Są jednak chętnie wybierane ze względu na swoją znakomitą wytrzymałość, estetykę, ciekawe wzornictwo oraz wielkość pojedynczych płyt, która może być znacznie większa niż ma to miejsce w przypadku płytek.

Ciekawym wyborem jest granit. Jego odporność na ścieranie jest wręcz wybitna a do tego jest nienasiąkliwy. Łupki, polskie wapienie i piaskowce są z kolei wybierane do wnętrz bardzo nowoczesnych. Podobnie jest z niezwykle kolorowym i efektownym trawertynem. Dbając o odpowiednie zabezpieczenie kamiennej podłogi można mieć pewność, że nie straci ona swoich właściwości przez lata.

Drewno

Bardzo przyjemną alternatywą dla powyższych podłóg jest „ciepłe” drewno. Sprawdza się ona pod względem estetycznym zwłaszcza w kuchniach rustykalnych i otwartych na salon. Jej szczególnymi zaletami są wspomniane już ciepło oraz amortyzowanie wszelkich upadków. Ważne jest tylko, by została wykonana albo z bardzo twardego drewna egzotycznego albo z równie twardych polskich gatunków drzew. Wykorzystywane deski mogą być parkietowe lub tradycyjne ale nie może być an nich ani sęków ani przebarwień. Są to zawsze słabe punkty podłogi utrudniające jej utrzymanie we właściwym stanie.

Drewniana pogoda w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *