W klasycznym podejściu wciąż jeszcze bardzo u nas popularnym, kuchnia to pomieszczenie poniekąd takie jak łazienka czy kotłownia, które egzystuje jako przestrzeń zależna w stosunku do reszty domu czy mieszkania. Jest to wydzielony obszar, nie do końca ładny i na pewno nie reprezentacyjny, który ma służyć bardzo konkretnym celom – przechowywaniu żywności i przygotowywaniu jej dla domowników oraz gości. Jest to relikt czasów, kiedy w naszym kraju praktycznie nie istniało wzornictwo przemysłowe i wszystkie sprzęty oraz wyposażenie kuchenne były tworzone tak, by po prostu były. Są to już jednak od dobrych dwóch dekad „czasy słusznie minione” i dzisiaj ani nie powinniśmy a tym bardziej nie musimy odgradzać kuchni od reszty domu. Wręcz przeciwnie – im bardziej jest ona zintegrowana z resztą pomieszczeń tym lepiej dla całości przestrzeni mieszkalnej.
Korzyści z otwarcia kuchni
Wbrew pozorom, największe korzyści z połączenia kuchni z salonem, bo na tym polega w zasadzie otworzenie kuchni na resztę domu, odnoszą małe domy i mieszkania. Odcięcie kuchni w nich jest znacznie większą procentową stratą przestrzeni niż w większych domach więc jej przynajmniej wizualne dołożenie robi z niewielkiego salonu pomieszczenie naprawdę duże i przestronne, które w dodatku staje się dużo bardziej funkcjonalne i lepiej poddaje się zabiegom aranżacyjnym.
Funkcjonalny aspekt zalet połączenia to przede wszystkim łatwiejsze przejście z kuchni do pomieszczenia, w którym maja miejsce posiłki. Obsługa posiłków trwa krócej i nie grozi nam w takim stopniu upuszczenie czegokolwiek w czasie przenoszenia. Co więcej, mamy cały czas kontakt wzrokowy z wszystkim, co dzieje się w kuchni wiec nie musimy w niej przebywać tylko po to, by pilnować czegoś postawionego na gazie lub pozostawionego w piekarniku.
Istnieje też jednak dość poważna wada takiego rozwiązania. Dotyczy ona głównie osób, które po posiłku lubią się najpierw odprężyć a dopiero potem przejmować takimi prozaicznymi rzeczami jak posprzątanie po posiłku. Całkowicie otwarta kuchnia nie pozwoli nam wrzucenie do niej brudnych naczyń, które w spokoju oczekiwałyby na ich późniejsze umycie lecz cały czas będą nam one o sobie przypominać. Rozwiązać ten problem można przez częściowe otworzenie kuchni – zamontowanie ścianki działowej zakrywającej część pomieszczenia.
Niezależnie od wszelkich wad i zalet na tym polu, zawsze projektuje się domy i mieszkania tak, żeby kuchnia była blisko jadalni/salonu, co o czymś świadczy.
Metody połączenia kuchni i salonu
W najczęściej tworzonych obecnie projektach domów, połączenie salonu i kuchni odbywa się w najprostszy możliwy sposób czyli po prostu przez usunięcie wszystkich barier miedzy nimi. Rozróżnienie, w którym miejscu kończy się salon a zaczyna się kuchnia następuje poprzez zmianę charakteru wyposażenia albo typu podłogi. Podłoga to dość ważne zagadnienie w tym przypadku gdyż nie zawsze jej wariant, który podoba nam się w kuchni nadaje się do salonu i vice versa. Wszystko tu zależy od naszego gustu i podział może być dowolny – ostry lub po prostu nieobecny.
Rozwiązaniem popularnym szczególnie w Stanach zjednoczonych są wielkie przesuwane drzwi, którymi kuchnię można zamknąć całkowicie odcinając ją w razie potrzeby od salonu. Jest to bardzo praktyczne a drzwi zamykają się rzadko. Wymaga to jednak odpowiedniego przygotowania projektu architektonicznego by otwarte drzwi miały się gdzie schować, co nie zawsze jest możliwe.
Alternatywą są zawsze różnego rodzaju symboliczne odgrodzenia. Najpopularniejsze z nich to przezroczyste i półprzezroczyste ścianki działowe sięgające do sufitu lub do połowy wysokości pomieszczeń. Rozwinięciami tego pomysłu są przeróżne półki z kwiatami czy ażurowe regały.
Właściwy dobór wyposażenia kuchennego
Połączenie kuchni z salonem powoduje, że kuchnia staje się nietypowa pod względem możliwości jej wyposażenia. Trudny może okazać się do osiągnięcia klasyczny ciąg roboczy ułatwiający pracę. Możliwe jest jednak odpowiednie połączenie ergonomii przy zachowaniu estetyki nie kolidującej z reprezentacyjnym salonem.
Najczęściej rezygnuje się kompletnie z dwóch rzędów szafek – na ziemi i zawieszonych nad nimi – na rzecz jednego szeregu szafek zawieszonych trochę nad ziemią lub ustawionych na wysokich i cienkich nóżkach. Pozwala to uzyskać bardzo nowoczesny wygląd pomieszczenia. Wyjątkowo dobrze sprawdzają się tu rozwiązania przewidujące specjalny obszar roboczy na środku kuchni, w którym wszystkie elementy z tyłu traktowane są jako jedna wielka przechowalnia/magazyn/składzik oraz strefa mycia naczyń po zakończonym posiłku. Wymaga to jednak oczywiście posiadania naprawdę dużej przestrzeni.
Dobre podejście do tematu. Uważam, że powinieneś się zainteresować tematami budynków oraz organizowania ich,
czy zmieniania ich. Ergonomia produktów, czy projektowanie sprzętów
codziennego porzytku, takie jak meble, design wyrobów nie jest ci obcy i z caą pewnością będzie cie pasjonować