Blat kuchenny-roboczy i dekoracyjny

Kiedy meblujemy swoją kuchnię, musimy połączyć w jednej koncepcji wiele elementów. Można zaryzykować stwierdzenie, że przydatna jest tu mieszanka podejścia typowo męskiego i typowo damskiego. Taka mieszanka kobiecej estetyki i męskiego podejścia od strony technicznej. Jest to szczególnie ważne, bo kuchenne meble nie służą wyłącznie do ozdoby. Tu potrzebne są określone rozwiązania techniczne, aby korzystanie z niej na co dzień nie stało się męczarnią w ładnym wnętrzu.
[ad name=”gora”]

Jednym z istotniejszych elementów mebli kuchennych zarówno pod względem estetyki jaki i właściwości praktycznych jest blat kuchenny. Na nim wciąż kroimy, przygotowujemy posiłki i stawiamy gorące garnki. Oczywiście, każdy stara się używać desek do krojenia, podkładek izolujących ciepło, ale nie wszystkie okoliczności można przewidzieć, np. pośpiech czy niesforne dzieci. Przy wyborze blatu powinniśmy kierować się jego kluczowymi cechami do których należą:

  • twardość
  • odporność na wodę
  • odporność na wysokie temperatury,
  • odporność na zarysowania i uszkodzenia
  • odporność na środki chemiczne
  • cena, w zależności od budżetu
  • walory estetyczne

Każdy z rodzajów materiałów stosowanych do produkcji blatów kuchennych, będzie spełniał powyższe cech bardziej lub mniej, równocześnie oferując rożne rażenia estetyczne. W poniższym zestawieniu uwzględnimy także czynnik finansowy który jest równie istotny przy planowaniu  zabudowy kuchni.

Blat kuchenny drewniany

Obecnie mamy do wyboru blaty z różnych surowców. Najczęściej jest to kompozyt, drewno, laminaty i kamień, ale także nieco mniej popularne  szkło, stal, ceramika. Wszystkie te materiały mają swoje wady i zalety, a wybór każdego z nich zależy głównie od stylu kuchni, jej kolorystyki i gustu przyszłych właścicieli. Spróbujmy opisać pokrótce ich właściwości:

Blat kuchenny kompozytowy

Blaty kompozytowe (Corian, Staron)

  • są bardzo twarde, odporne na uszkodzenia mechaniczne i zaplamienie, nie przebarwiają się pod wpływem światła i są odporne na wysokie temperatury oraz wilgoć. Zazwyczaj zrobione są z płyt wiórowej pokrytej warstwą kompozytu, czyli po prostu mieszanki mineralnej zlepionej spoiwem akrylowym. Takie blaty są dostępne praktycznie w każdym kształcie i kolorze, a przy ich łączeniach nie widać spoin, więc walory estetyczne mamy zapewnione. Niestety nie są tanie, co znacznie zwiększa koszt wykonania zabudowy, zwłaszcza w nietypowych wymiarach. Więcej na temat blatu kuchennego z Corianu.

Jaki blat do kuchni

Blaty drewniane

  • odpowiednio zaimpregnowane są odporne na działanie wody, zaimpregnowane olejem łatwo odświeżyć, a gdy się zarysują, nawet odnowić. Pokryte lakierem lub melaminą są odporne na zaplamienie. Niestety blaty drewniane nie są odporne na temp. powyżej 100°C, a źle zabezpieczone mogą się wypaczać i rozsychać. Nie są także odporne na uszkodzenia mechaniczne. Za to mamy bardzo miłą dla oka naturalność i szlachetny wygląd kuchni. Jak nakładać olej na blat z drewna

Blat kuchenny z laminatu

Blaty laminowane

  • najbardziej popularne, co podyktowane jest niską ceną. Są to płyty wiórowe pokryte warstwą laminatu, wykończone listwą PVC lub zaokrąglone w dużym wyborze kolorów i wzorów. Są dość trwałe i odporne na wysoką temperaturę, zarysowanie i zaplamienie. Łatwe w utrzymaniu i odporne, mogą jednak pęcznieć pod wpływem wody, chociaż niektóre warianty są dość łatwe do zarysowania, zwłaszcza te na wysoki połysk. Warto pamiętać, że przy wycięciach, np. wokół zlewu laminat jest podatny na wchłanianie wody i pęcznienie. Dlatego miejsca te należy zabezpieczyć silikonem.

Blaty kamienne

  • wykonywane na zamówienie z granitu, marmuru lub trawertynu, drogie, ale za to bardzo eleganckie. Odporne na różne czynniki, ale nieskutecznie zaimpregnowane mogą ulegać zaplamieniu. Za swoją wysoką cenę mają sporo zalet: są trwałe, bardzo twarde, dlatego odporne na uszkodzenia mechaniczne, odporne na wysoką temperaturę, pęknięcia i zarysowania, łatwo je się czyści i są idealne do różnych czynności kuchennych, np. zagniatania ciasta. Więcej na temat blatów z granitu.

Blat do kuchni ze szkła

Blaty szklane

  • mało popularne, wykonywane na zamówienie ze szkła klejonego lub hartowanego. Bardzo odporne i efektowne, i bardzo drogie. Tu jednak, poza pieniędzmi, płacimy wysoką cenę za oryginalny, modernistyczny wygląd, ponieważ blaty szklane wymagają ciągłego, dokładnego wycierania, by nie pozostawały smugi, co nie każdemu użytkownikowi będzie odpowiadało.

Blat do kuchni ze stali nierdzewnej

Blaty stalowe

  • a konkretnie blaty okute, blacha stalowa przytwierdzona jest bowiem do płyty wiórowej lub pilśniowej. Wykazują dużą odporność na wszystkie rodzaje działań. Trzeba jednak taki blat wycierać starannie do sucha, bo mogą pozostawać brzydkie zacieki, podobnie jak w przypadku blatów szklanych. Zdecydowanie reprezentują styl modernistyczny w kuchni. Przykład kuchni wykonanych ze stali.

Blat kuchenny z kafli

Blaty ceramiczne

  • to po prostu płyta wiórowa pokryta płytkami ceramicznymi. Blat, który możemy wykonać nawet samodzielnie, podkreśla styl kuchni rustykalnej. Najlepiej sprawdzają się płytki gresowe. Blat jest tak odporny na uszkodzenia i wysokie temperatury, jakiej jakości płytki na niego przykleimy. Jedyny problem z tego typu blatem pojawia się przy czyszczeniu zagłębień z fugą, co może stanowić problem z utrzymaniem czystości i późniejszy nieestetyczny wygląd.

Blat do kuchni z konglomeratu

Blaty konglomeratowe

  • są wykonane z tzw. syntetycznego kamienia. Kruszywo kamienne łączone jest specjalnym lepiszczem, np. żywicą poliestrową. Ich zaletą jest swobodny wybór grubości i ogólne cechy materiału, prawie identyczne jak blatu kamiennego. Ponieważ blaty kamienne są dość kosztowne, to takie blaty cieszą się sporym powodzeniem, jeśli pasują do stylu kuchni. Za niższą cenę mamy praktycznie te same właściwości.

Ważne jest także zapewnienie sobie wystarczającej powierzchni blatu roboczego, co jest szczególnie trudne w małej kuchni. Jeśli nasz blat jest poszatkowany dziurami na zlewozmywak, płytę kuchenki i nie pozostaje nam wolne miejsce, należy pomyśleć nad umieszczeniem gdzieś dodatkowego blatu, takiego, na którym spokojnie zmieści się duża deska do krojenia i przestrzeń na podręczne przybory kuchenne, a także na postawienie miski czy talerza.

Taka przestrzeń powinna znajdować się w pobliżu kuchenki i zlewozmywaka, aby zachować zasady ergonomii i najzwyczajniej zapewnić sobie wygodę. Niewygodna kuchnia, która tylko świetnie wygląda może się sprawdzić jedynie w mieszkaniu, gdzie tylko odgrzewa się kupione posiłki. A wszędzie tam, gdzie ma miejsce „pichcenie”, konieczna jest wygoda, a tym samym duży blat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *