Stare powiedzenie mówi, że Polak mądry po szkodzie a niektórzy lubią dodawać, że zazwyczaj i po szkodzie głupi. Niestety dość często sprawdza się to w przypadku aranżacji kuchni, która bardzo często zupełnie inaczej wygląda w naszych luźnych a nawet trochę dokładniejszych planach a inaczej, kiedy jest już gotowa. Spowodowane jest to niewłaściwym przemyśleniem wielu elementów i ostrą korekcją naszych planów przez rzeczywistość w trakcie realizacji. Jeszcze gorzej jest, gdy okazuje się, że nasz układ zupełnie nie sprawdza siew praktyce. Warto jest uczyć się na błędach i doświadczeniach innych osób by potem samemu nie ponosić potężnych kosztów związanych z poprawkami.
Przede wszystkim konieczne jest przygotowanie bardzo dokładnego planu przed rozpoczęciem jakichkolwiek prac.
Aranżacja kuchni
Szczegółowy plan pozwoli nam uniknąć późniejszych przeróbek różnych instalacji, które stanowią w zasadzie pusty, zupełnie niepotrzebny koszt. Jeszcze gorzej będzie jeśli nasze plany zmodyfikujemy potem by dopasować je do źle rozmieszczonych przyłączy wody, gazu czy prądu bo przez taka decyzję będziemy cierpieć przez wiele lat.
Niezwykle ważne jest bardzo dokładne wymierzenie przestrzeni. To, że pusta kuchnia wydaje się duża i przestronna nie oznacza, że umieszczając tam jeden mebel czy sprzęt po drugim w pewnym momencie nie zabraknie nam miejsca. Jest to naprawdę istotne, o czym przekonuje się wiele osób muszących potem rezygnować z pojedynczych szafek i zastanawiać się, co zrobić z dziurą na pół długości takiej właśnie szafki, na którą miejsca zabrakło.
Niezmiernie ważnym terminem, który trzeba sobie przyswoić przed rozpoczęciem przygotowywania aranżacji jest zachowanie zasad ergonomii w kuchni i stosowanie jednej z nich jaką jest ciąg roboczy. Chodzi tu o optymalne ułożenie określonych sprzętów na jednej linii by ograniczyć do minimum ilość kroków, które trzeba wykonywać w trakcie pracy w kuchni. Ciąg ten wygląda następująco: lodówka – zlewozmywak – płyta kuchenna – stół. Takie ustawienie pozwala nie tylko zaoszczędzić czas i nasze siły ale jest wskazane również ze względów bezpieczeństwa ponieważ zmniejszamy ryzyko, że chodząc wokół wyłożonych na piecu czy blacie przedmiotów strącimy któryś na ziemię. Oczywiste jest, że nie w każdej kuchni istnieje możliwość zrobienia takiego ciągu ale powinniśmy dążyć do tego, by odwzorować go jak najdokładniej.
Zagospodarowanie blatu kuchennego
Ważnym elementem każdej kuchni są blaty robocze. Chodzi o to, by każdy ze sprzętów wyposażenia kuchennego miał kawałek blatu, który wspierałby korzystanie z niego. Blat przy lodówce pozwala na wykładanie po kolei różnych produktów bez konieczności oddalania się od niej i każdorazowego jej otwierania i zamykania lub pozostawiania na dłużej otwartej. Blat przy kuchence ułatwia odkładanie na bok chwilowo nie używanych rzeczy a jego obecność pomiędzy kuchnią i zlewem jest gwarantem bezpieczeństwa w trakcie zmywania.
Inne istotne aspekty rozplanowania kuchni
Często lekceważone są zasady właściwego ustawienia kuchenki, co może prowadzić nawet do tragedii. Kuchnia gazowa nie może być bliżej niż 60 centymetrów od okna gdyż jednej strony płomień może być jasnym świetle niewidoczna z drugiej, wiatr może gaz zgasić. Równie złym pomysłem jest stawianie kuchenki przy wyjściu z kuchni bo wystające znad palników uchwyty patelni to proszenie się o nieszczęście.
Wysokość podwieszanych szafek i blatów często ustala się „na oko”. W wielu wypadkach ma się szczęście i układ okazuje się prawidłowy ale w wielu przypadkach kłopoty są potem liczne i poważne. Zalecana wysokość szafek dolnych to 72 od 90 centymetrów, przy czym górną wartość zaleca się osobom o wzroście co najmniej 185 centymetrów. Jest to wysokość optymalna dla bezpieczeństwa i higiena pracy. Bardziej wyczerpujący artykuł na temat wysokości i szerokości szafek kuchennych